The Art Of Panning

Hm….panning? what is the meaning of panning… Well, this is just another new trick that i wanna do for my next assigment.

Never done this before. So lets go through the entire article to know better the art of panning. First of all, panning means “the horizontal movement of a camera as it scans  a moving subject”.

Let me go through in some more details.

When you pan you’re moving your camera in synchronicity with your subject as it move parallel to you. When we pan, we must follow the subject movement and match it’s speed and direction as perfectly as possible.

What is the purpose of panning. Well, it is to create the feeling of the motion and speed without blurring out your object. Erm..still blur?? then wait for my next assigment.. i’ll try to do some panning art… just wait and see for my result.
By the way, here are things  that need to be done to make the art of panning.

Continue reading

Advertisements

Cerita Di Satu Petang…….

Ceritanya bermula di satu petang….

________________________________________________________________________________

Ani, angkat hujan, jemuran dah turun…………..

————————————————————————————————————————————————

Tiada la keletah budak2 kecik yg selalu bermain kat sini……..

————————————————————————————————————————————————

Ujan2 ni…terliuq pulak aku……..lapaq nak makan……

————————————————————————————————————————————————

Nasib baik Tok Wan ada….Tok Wan pandai masak laksa…….

————————————————————————————————————————————————

Nah….dah siap dah pun…….

————————————————————————————————————————————————

Oit Man, tinggai la kat aku sikit…….!!!!

————————————————————————————————————————————————

Perut kenyang hati senang……..=)

__________________________________________________________________________________________

Sekian………..

Night Outing…

Yesterday once again, I was so bored. My off crew plus no OT. Luckily just when I was at the verge of falling asleep, I’ve got a phone call….

“Hakim, free ke? Jom lyn sunset jom….pastu kite lyn night trail…..okeh??” says Adi…

Hurrrraaayyyyyyyyyyyyyyy……you are my man Adi..you save my day..haha….

“Lets go…lepas asar aku pegi umah hang….”I replied….

So….here is some of the results of yesterday outing…..

(f 32, ISO 100, 30 S, 24-70@24mm)

(f20, ISO 100, 13 S, 24-70@70mm)

(f 16, ISO 100, 20 S, 24-70@45mm)

(f 2.8, ISO 400, 1/100 S, 24-70@70mm)

Mesti korang pelik kan…….mane die gamba sunset tuh??? jwpan die…misi untuk menembak sunset..tak berape berjaye..sbb diselindungi awan…..so aku tak letak la gamba die kat situ…..

Gamba 1: aku try setting mirror lookup enable, for shutter more than 15 scnd, aku ade bce kat internet…..elok enable utk gmba yg lg sharp….tapi satu jek aku lupe….aku lupe amik gamba disable nye plak..so aku tak dpt la nak compare…haih..pelupe btl aku ni…..tapi gmba kat atas tu..mmg gamba asal…just sharpen a bit jek….

Gamba 2: Ni gamba tak jadi….tapi letak gak la..buat sesape yg tak pernah dtg Penang….just nak kongsi pemandangan di Penang..ni kat Balik Pulau…blk dari Sungai Burung, singgah jap kat sane….could have been better, do you know how to make this pic better? pls tell me k…..huhu……

Gamba 3: Ha..ni gamba aku…camera letak atas tripod…pastu suruh Adi tlng framekan…plus tngkap skali la..dekat atas jejantas..aku jadi model jek…..penat gak la nak jadi batu selame 20 saat……kui3….

Gamba 4: Tu saje jek..blk dari tngkap gmba..dah pkl 10 lebih dah…..terpakse gak la makan walaupun dah lmbat…slalu aku makan awal….tpi ni dah lapor sngt dah…mkn je la..kang pengsan lak….sbb gamba kat atas tu purposely bagi blur…so ni aku bgtau menu aku mlm tadi… Nasi Putih separuh + Telur dadar + daging goreng kunyit…..amcam…terliur tak…haha..

Em…..thats all for today, thanx for viewing my page…:p

Salam………..

Radzi & Fazliana Wedding…….

Nice couple….very sporting and full of love…you can see it through their face…it help me a lot to capture their moment of love….enjoy the picture… =)

 *(this is my first ever wedding shot…a comment would be really appreciated..not to forget, thnx a lot to Adi for inviting me to take part of this photo session…i do learn a lot from you….=)…)

“Love is that condition in which the happiness of another person is essential to your own.”

The bubble of love…..

 “Somewhere there’s someone who dreams of your smile…”

“Within you I lose myself. Without you I find myself wanting to become lost again.”

“The more I give to thee, the more I have, for both are infinite.”

 “Two souls with but a single thought, two hearts that beat as one.”

“In the arithmetic of love, one plus one equals everything, and two minus one equals nothing.”

————————————————————————————————————————————————

43_68-70

“(Mereka diberi penghormatan serta diseru oleh Allah Taala dengan firman-Nya): “Wahai hamba-hambaku! Pada hari ini kamu tidak akan merasai sebarang kebimbangan dan kamu pula tidak akan berdukacita. (Mereka itu ialah) orang-orang yang beriman akan ayat-ayat keterangan Kami, serta mereka menjadi orang-orang Islam yang taat patuh.(Mereka diberi sebaik-baik balasan dengan dikatakan kepada mereka): “Masuklah kamu ke dalam syurga bersama-sama isteri-isteri kamu, dengan menikmati sepenuh-penuh kegembiraan dan kesenangan” [al-Dzukhruf 43: 68-70]

Semoga pasangan pengantin berkekalan hingga ke akhir hayat…bercinta lah sampai ke syurga…..Amin… =)

*Lupe lak nak mention…si budak comel tuh…Hakim name die…same lak name ngan aku..kui3….patut la comel…hahaha…..ade bnyk gak gmba die..nti aku update dlm post yg lain…..=)…layannnnnn

Sunrise…

Today was a very very tiring day….I wake up at 6, because i’ve promised adi i’ll arrived in front of Agilent at 7.00 am..and i did……so without delay we go to our first venue….Jelutong Highway….at first, to see the sky was so dark, i am a little bit dissappointed but iam wrong…after a few minutes waiting, there goes the sun comes out…very pretty, very nice colour, you can see it clearly, just like and orange ball….here is the result of my sunrise shooting……

Em, the results a little bit dissapointing…ive make a wrong setting on my dslr….the sun was not very sharp..(if you see all the picture that i take, you will know…)…the one that i post here is only a few that i think is ok…but the rest of the picture is very dissapointing me……most of them is not as sharp as it should be…

at first i was confused, what did i did wrong….and of course i am sad..because it is not easy to see a beatifull sunrise like that…..but it is ok…it will be a very good experienced for me…so that in future…i will capture the moment…and share it with you all…=)

so here is a little bit of what mistake that i did…..

1. I used a big aperture….around 4.5 to 5.6

2. And of course ive to used high speed shutter…

3. ISO i used is 100….

Now this is what i should do :

I should use small aperture, around 10 to 16…. or maybe even smaller…and slower shutter…(adjust the shutter to make sure the exposure is as per what u want…for me i’ll let it be a little bit under exposed.. -1). 

The problem of using bigger aperture is becouse of DOF (depth of field). If my focus is an object near to me, let say it the boat. Then the sun behind will be very soft, and for landscape picture that will be the one that we want to prevent. So, to make sure everything in the picture is sharp, try to use a smaller aperture, so that all the object that we framed is sharp.

*Notes:  The bigger the aperture number is, the smaller the aperture size. The smaller the aperture number, let say f2.8 , the bigger the aperture size.

 

That is what ive learnt today, and i hope it wont happen again in future…

I might be wrong about the idea or the technical things that i said…So if there is anything that you want to comment, pls do share you knowledge with me. I am open to be criticized……and willing to learn from the expert…..=)…

Thnx for viewing my page…..

{ EDITED: for those who wanna check on my friends snap of the same sunrise…  i am sure you will be suprised… just click HERE }

Salam..

Me and my GEAR….

 

Em..minggu ni keje seari jek (ari selase jek)……overtime takde..ahad baru start keje blk…so untuk membuang mase aku yg terlalu bnyk ni…..aku pun pegi la padang kota…..sampai lambat skt….sbb aku terjage lmbat…6.30 baru bgn..nak mandi lagi.solat subuh.last2 kul  7 baru keluar dari rumah….mesti adi bengang ngan aku..haha..sbb aku jnji smpai umah die pkl 7…tup tup setelah merempit mencilok pukul 7.25 pagi bru smpai rumah die..kesimpulan die..kami terlepas la sunrise pagi tu.takpe la…nak buat cmne..last2 layan tangkap gamba burung (sebut pasal burung, teringat lak aku kat kumpulan sepah..juara raja lawak yg terbaru ni..hahaha..mmg klaka)….itupun gamba gagak ngan merpati jek…bole la….susah btl nak tngkap gmba burung ni….tambah lagi pakai lense 18-55mm aku ni….erm…kalau la aku ade 70-200 f4L mcm adi..best la gak….susah sbb nak maintain shutter speed laju ni…..pakai lense aku dan skill aku yang ditahap sekarang ni…..mmg susah…:p……nevermind…i just have to keep in mind..practice make perfect…but it must also comes with the right gear…ari tu ingat nak beli sigma 18-270….tapi pk2 blk..mcm nak beli 70-200 f2.8 tamron plak..em….aku kalau pk bab2 lense ni….mmg pening…….haih….one day i make a  decision, go to next day, i’ll become confused again….em…..maybe kene solat istikarah kot…….=)…

lepas gi padang kota…pegi pulak sungai batu…aku tak penah pun pegi…kalau adi tak bwk..mmg la aku tak tau tmpat tu..hehe….tapi gmba tak la bnyk sngt tngkap……em…kesimpulannye…hasil tak la memberangsangkan sngt ari ni….

tapi takpe…”esok masih ade“……..

Sepetang Di Pulau Pinang…..

Yang ni sume gamba lepas blk dari kenduri Andre…Mule2 singgah kat Bayu Beach kejap…tapi setting untuk sunset tak brape nak lawa…tak brape reti sngt..em…kene blaja ngan google lagi ni…haha….

Pastu azan magrib…singgah semayang kat masjid kat tepi tu…pastu continue lagi gi tngk kedai2 kat tepi2 jalan kat Feringgi tu….gmba main tangkap jek….siap kene marah pun ade….”No Picture here!!!!” skali aku kene herdik ngan tauke kedai…ape yg die tak bg sngat aku pun tak tau…..haha…..

Pastu blk dari Feringgi singgah Padang Kota Lama lak……pekena pasemboq….sekejap jek…licin..haha..penat la katekan…..hehe….(gamba takde sbb memory card dah full…….)..:p…..

*mmg ari yg meletihkan…..blk2 umah mandi2 terus terlelap…..hehehe

Andre wedding……..

 

Venue: Kompleks Sukan Balik Pulau

Em…ni je la gmba yg ade…gamba pengantin tak bnyk sebab kiteorang sampai lambat…dkat2 pukul 4 kalau tak silap…Gamba tak brape nak lawa..huhu…..first time amik gmba indoor…flash pun tak bwk…so..terima je la yek ape yang ade….Tahniah la kepada pengantin…..Andre N Wife……..

Dari kiri atas: Che Bob, Tibor, Hizrat, Apek, Mat Ki

Dari kiri bwh: Andre, Pardip and Pai      

Kaya vs miskin, cerah vs gelap???

“Lu hormat la skt kat org lain…..mau makan pegi pakai baju la……ingat ni sungai ke???” herdik sorang laki tu kat uncle berbangsa India…….depan2 aku pulak tu…..

Uncle tu tersengih je bile org kate mcm tu……mule2 sorang  jek.lepas tu makim ramai pulak yg tokok tambah…marah2 kat uncle India tu…….tapi die hanye senyum jek…mgkin die simpan dlm ati je kot..ye la..die sorang……yg lain yg marah2 tu ramai…kalau nak lawan mmg a tak terlawan…….mule2 aku rase tak selesa jugak..sbb pakcik tu ddk nak amik makanan, btl2 sebelah aku….tapi lepas tngk die kene kate mcm2….sedih gak…sampai makcik yg jual sarapan tu pun tak nak jual …..aku pun cepat2 amik makanan, bayar dan pegi jauh2……tak nak masuk cmpur dgn hal diorang….

“Lu pegi sana makan jauh2….lu kotor org geli nak makan..” uncle tu kene sergah lagi……

Die pun satu, dah tau org tak selesa dgn die, jgn la duduk makan semeja ngan org lain..bukan la ape, sbb org dh kate macam2..phm2 je la…tu mcm saje mengundang org mengate……last2 die terpakse beralah jgk la…bukan setakat halau, tambah lagi dgn maki hamun…

Pade pndangan aku, mmg la uncle tu silap, buat cmtu…tapi ape yg org2 kat situ buat kat die tu….it a bit too much for me….die pun manusie gak..bukan nye binatang..at least as a Muslim we must show a bit respect to others.no matter what or who they are……takpe la..aku teruskan makan…nti lambat plak msk keje…

“Pang!!!” terkejut aku dngr bnde kene bling…..aku perati kiri kanan, tak nmpak pape pun…so, aku trs la melantak..tibe2 lagi skali bunyi yg same..kali ni baru aku prasan…..pekerja kedai minum tu bling uncle tu yg tngh makan dgn ais…..Ya Allah……..tak puas2 ke lagi diorang tu…….uncle tu dah elok makan jauh2..buat ape nak kacau2 lagi….biar la die makan diam2 kat situ…pastu blk…..tibe2 aku terbayang..mcm mane la plak kalau aku yg berade kat tmpat uncle tu……=(..mmg manusia ni memandang kulit, darjat, harte……yg lagi sdh nye aku perati org2 lain kat food court tu…most of them gelak…macam mentertawakan uncle tu……what the heck…ini ke masyarakat kite sekarang ni…

cube kite renung balik…kalau mat saleh yg dtg malaysia tu…pakai dah rupe tak brape nak ade pakaian…..belum kire lagi bdk2 melayu kite sndiri…yg pakai mcm dah smpai tak ckp kain aku tngk….ade tak dpt layanan mcm tu??tak kan..sebab diorang kulit cerah, kaye, trendy mcm2 la….tak reti aku nak ngulas…..padehal tuhan tak penah pun pandang kulit, harte, rupe……. kalau kate la sesape buat salah, they dont deserve that kind of act..kene maki hamun, hina depan org ramai…ape la slahnye kalau tegur die elok2……srh jgn buat lagi ke……takpun sape yg rase die tu kaye sngt….jijik dgn org miskin mcm uncle tu….sedekah je kat die baju..tak ke lagi bgs…tuhan pun suke..

Belum pun abis uncle tu mkn…die pun beredar…smbil mengomel dlm bhase India….mesti melahirkan rase tak puas ati die la kot…..terus pegi blk kat lembu2 die….smbung kerja…..

aku tngk jam..dah pukul 9.30 pagi….dh lewat dah ni….aku pun blk ke kilang dgn perasaan yg bercampur baur..marah, sedih, geram…….malas aku nak terlibat dgn org2 yg “ADE CLASS” mcm diorang……