Aurat

Seksa juga aku nak start berpuase ari Isnin ni, huhuhu… Patut Agilent  mengenakan peraturan pemakaian yang lebih ketat (ketat bukan bermaksud berbaju ketat ye, haha) terhadap “gadis2” non-Muslim pada bulan Ramadhan ni (atau lebih tepat lagi amoi2 yek, kalau nyonya dah tidak mampu menggugat puase aku..:p)… mungkinkah aku terpaksa berjalan dan bekerja dgn menutup mata?? owh…..dugaan……huhuhu…

 

النظر سهم مسموم من سهام إبليس

Ertinya : “Pandangan mata adalah panah beracun dari panahan Iblis” ( Mirqatul Mafatih, 1/255; Ruhul Ma’ani, 22/7)

 

كل عين باكيه يوم القيامه الا عينان عين غضت عن محارم الله

Ertinya : Setiap mata akan menangis di hari kiamat kecuali mata yang dilindungi (berpaling) dari perkara yang diharamkan Allah s.w.t” ( at-taysir bi Syarhi al-Jami’ as-Soghir, 2/216 : Hadis Hasan)

Advertisements

6 thoughts on “Aurat

  1. Kalau non muslim, susah sikitlah nak tegur. Tapi kalau yang membuka aurat tu muslimah, bolehlah kot ungkapkan ayat:

    “sesungguhnya aku sedang berpuasa”.

    Selamat mencuba!

  2. owh….yg Islam mmg tak brape nak ramai kat department ni, kami minoriti jek…and rase2nye yg muslimah tu tak brape menjadi masalah kot…mostly mmg pakai tudung…huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s