Ego, the horrible crime….

Advertisements

waktu paling gembira

Yes, mmg ni lah waktu yg paling gembira, mostly bagi kanak2. Kalau dulu waktu kecik nak tunggu masuk waktu maghrib, Ya Allah punya la seksa. Tapi sekarang ni pun ade gak kadang2..haha..(bagi org2 yg berpuasa sahaja yek..:p).

Selamat berbuka puasa, biar lambat asal selamat, :p…

Salam Ramadhan….

Sony DPP-FP35

Yang ni aku saje je…nak testing printer aku yang dah lama jadi tukun kat dalam almari aku….ingat nak print gambar dari dalam komputer….tapi sekali kabel tidak disediakan…geram pulak aku dekat sony ni…kabel pun kedekut….haha..Ni printer Sony DPP-FP35…kecil, dan senang la aku rasa nak bawak kemana-mana…..dulu aku beli waktu promosi dulu…waktu aku beli kamera sony cybershot T100 (kalau tak silap la…sebab aku dah tak pakai dah…bagi dekat adik aku hujung tahun lepas…*Kak Cik, if you are reading this please verified it ok??*), dalam hujung tahun 2007 aku rasa….nasib baik boleh print direct  dari kamera…jadi, ini la hasil dia…gambar-gambar aku bila di “print”….direct from camera….

Cuma yang aku geram sebab kertas die bagi 10 keping jek….adoi…mane la cukup…(well, manusia memang macam tu…tak penah cukup…bagi la 100 keping pun..mesti tak cukup gak..bersyukur la yek….nak lebih pegi beli lagi..:p)..

Gambar die agak beza sikit dari ape yang terpapar dekat skrin kamera aku..color putih akan jadi macam grey sikit….tapi ok la….minor je pun dan aku tak berapa kisah sangat…nanti aku kena beli kabel USB (B-type)…nak print gambar direct dari dalam pc (yang dah edited la maksudnye…dan tengok ape hasil die pulak…

Kertas yang kene beli tu pulak SVM-F40P (40 keping size postcard dan 1 cartrige), SVM-F80P(80 keping postcard, 2 cartriges) dan SVM-F120P(120 keping postcard, 3 cartriges)…

Ape-ape pun…kene tunggu gaji masuk dulu…haih…belum masuk gaji dalam kepala dah macam-macam nak beli….tapi apa-apa pun…….kita beli cash…..no more conventional credit cards…..kalau guna credit card pun…guna la ISLAMIC nye yek…..takut2 terjebak dalam RIBA……..
——————————————————————————————————————————————————————-

وَمَنْ عَادَ فَأُوْلَـئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

Ertinya : Orang yang mengulangi (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya

~dipetik dari http://www.zaharuddin.net/

be strong…….

Stress is not what happen to us, it’s our response to what happens, and response is something that we can choose…..

Face it, no matter how hard it is….  BE STRONG….

 

*I dont know why, but lately all my editing will end up with black n white….hm…but I think it will bring up the mood more, compare to the coloured one… well.. which one do you prefer?? both also have gone some pp, the second pic only being through a minor pp…

~”Life is like a good black and white photograph, there’s black, there’s white, and lots of shades in between…” ~Karl Heiner
{ hm..just found this quotes and I really likes it…=) }

{PP= post processing}

Are You Gonna Finish Strong…..

Today while I was surfing on other people’s blog, I saw one post that shows a video of a man without legs and arms. I was so touched to see how strong he is (spiritually). Owh, by the way I found about this you tube video from this SITE, (Saiful Nang’s Blog).


___________________________________________________________________________
“There are sometimes in your life, when you fall down, you felt like you dont have the strenght to get back up, do you think that you have hope?”

“I have no arms and no legs, it should be impossible for me to get back up, but its not!!”

“I would try 100 times to get up, and if I failed 100 times, if I failed and I give up..do you think that I’m gonna ever get up?? NO!!..”

“But if I failed and I try again, and again and again, but I just want you to know that it is not the end, it matters on how you gonna finish, and YOU GONNA FINISH STRONG!, AND YOU’LL FIND THE STRENGHT TO GET BACK UP!!!”

Continue reading

Kaya vs miskin, cerah vs gelap???

“Lu hormat la skt kat org lain…..mau makan pegi pakai baju la……ingat ni sungai ke???” herdik sorang laki tu kat uncle berbangsa India…….depan2 aku pulak tu…..

Uncle tu tersengih je bile org kate mcm tu……mule2 sorang  jek.lepas tu makim ramai pulak yg tokok tambah…marah2 kat uncle India tu…….tapi die hanye senyum jek…mgkin die simpan dlm ati je kot..ye la..die sorang……yg lain yg marah2 tu ramai…kalau nak lawan mmg a tak terlawan…….mule2 aku rase tak selesa jugak..sbb pakcik tu ddk nak amik makanan, btl2 sebelah aku….tapi lepas tngk die kene kate mcm2….sedih gak…sampai makcik yg jual sarapan tu pun tak nak jual …..aku pun cepat2 amik makanan, bayar dan pegi jauh2……tak nak masuk cmpur dgn hal diorang….

“Lu pegi sana makan jauh2….lu kotor org geli nak makan..” uncle tu kene sergah lagi……

Die pun satu, dah tau org tak selesa dgn die, jgn la duduk makan semeja ngan org lain..bukan la ape, sbb org dh kate macam2..phm2 je la…tu mcm saje mengundang org mengate……last2 die terpakse beralah jgk la…bukan setakat halau, tambah lagi dgn maki hamun…

Pade pndangan aku, mmg la uncle tu silap, buat cmtu…tapi ape yg org2 kat situ buat kat die tu….it a bit too much for me….die pun manusie gak..bukan nye binatang..at least as a Muslim we must show a bit respect to others.no matter what or who they are……takpe la..aku teruskan makan…nti lambat plak msk keje…

“Pang!!!” terkejut aku dngr bnde kene bling…..aku perati kiri kanan, tak nmpak pape pun…so, aku trs la melantak..tibe2 lagi skali bunyi yg same..kali ni baru aku prasan…..pekerja kedai minum tu bling uncle tu yg tngh makan dgn ais…..Ya Allah……..tak puas2 ke lagi diorang tu…….uncle tu dah elok makan jauh2..buat ape nak kacau2 lagi….biar la die makan diam2 kat situ…pastu blk…..tibe2 aku terbayang..mcm mane la plak kalau aku yg berade kat tmpat uncle tu……=(..mmg manusia ni memandang kulit, darjat, harte……yg lagi sdh nye aku perati org2 lain kat food court tu…most of them gelak…macam mentertawakan uncle tu……what the heck…ini ke masyarakat kite sekarang ni…

cube kite renung balik…kalau mat saleh yg dtg malaysia tu…pakai dah rupe tak brape nak ade pakaian…..belum kire lagi bdk2 melayu kite sndiri…yg pakai mcm dah smpai tak ckp kain aku tngk….ade tak dpt layanan mcm tu??tak kan..sebab diorang kulit cerah, kaye, trendy mcm2 la….tak reti aku nak ngulas…..padehal tuhan tak penah pun pandang kulit, harte, rupe……. kalau kate la sesape buat salah, they dont deserve that kind of act..kene maki hamun, hina depan org ramai…ape la slahnye kalau tegur die elok2……srh jgn buat lagi ke……takpun sape yg rase die tu kaye sngt….jijik dgn org miskin mcm uncle tu….sedekah je kat die baju..tak ke lagi bgs…tuhan pun suke..

Belum pun abis uncle tu mkn…die pun beredar…smbil mengomel dlm bhase India….mesti melahirkan rase tak puas ati die la kot…..terus pegi blk kat lembu2 die….smbung kerja…..

aku tngk jam..dah pukul 9.30 pagi….dh lewat dah ni….aku pun blk ke kilang dgn perasaan yg bercampur baur..marah, sedih, geram…….malas aku nak terlibat dgn org2 yg “ADE CLASS” mcm diorang……

Mencatur Langkah…(Cat Stevens : How I Came To Islam )

Venue: Mengkuang Damp…( f/5, 1/200s, ISO 100 18-55mm@41mm) {saje jek poyo tulis, padehal gamba tak lawa mane pun..huhu}

Sambil2 tngk gamba tu. Bace2 la article ni yek. Kali ni aku tak paste dekat sini. Tapi bole la bace terus dekat SINI: Cat Stevens:How I Came To Islam
Renung balik perjalanan kite yang mmg dilahirkan sebagai seorang Islam. Tapi pernah tak terpikir, mcm mane kalau sebaliknye? adakah kite akan cari Islam? Sedangkan ramai org yg dilahirkan Islam, tapi perangai lebih teruk dari yg bukan Islam..kdng2 sdh tngk…. =(
Same2 la amik contoh dan tauladan, sebagai peringatan untuk diri aku jugak….tambahan pulak sebagai seorang yg pernah “tersilap mencatur langkah”…

Salam……

link dari: (www.zaharuddin.net)

Lelaki Dayus…

Source : www.zaharuddin.net

Ari ni keje pun tak berape nak ade(sebenarnye malas)….so belek2 la artikel lame2…bace blk supaye tak lupe…hm…sape2 yg ade mase lapang tu…jenguk2, bace2 la artikel ni..mgkin ramai yg tak sedar..bahayenye kalau kite ni tergolong same….dlm golongan yg DIHARAMKAN SYURGA keatasnye(jauhkanlah aku daripade tergolong same)….sape yg nak bace direct artikel asal die….bole la bace disini.. takpun kat bwh ni sy paste kan artikel asal die..

 

Siapa Lelaki Dayus ?

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net

 

Jika sebelum ini saya menulis dua artikel berkenaan aurat dan wanita. Saya juga telah mendedahkan satu email yang mengandungi artikel berkenaan bahaya nafsu lelaki dan sebagai pengetahuan am buat para wanita. Walaubagaimanapun, tidak memadai info-info tersebut tanpa menyentuh satu lagi bab yang amat berkaitan dengannya.

 

Bab berkenaan suami dan tanggungjawab mereka terhadap isteri mereka dan anak-anak perempuan mereka.

 

Sebenarnya, bab ini agak panjang kerana terlalu banyak tanggung jawab suami dan ayah terhadap ahli keluarganya. Cuma bagi memudahkan kefahaman, tulisan ringkas ini akan fokus kepada satu isu terlebih dahulu. Iaitu siapa itu lelaki dayus yang dimaksudkan oleh Nabi SAW tidak akan masuk syurga.

 

Nabi SAW bersabda :-

 

ثلاثة لا ينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة: العاق لوالديه، والمترجلة، والديوث. رواه أحمد والنسائي

Ertinya : Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS” ( Riwayat Ahmad & An-Nasaie: Albani mengesahkannya Sohih  : Ghayatul Maram, no 278 )

 

Dalam sebuah hadith lain pula :

 ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ – تَبَارَكَ وَتَعَالَى – عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذي يُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائي .

Ertinya : Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya” ( Riwayat Ahmad )

 

Malah banyak lagi hadith-hadith yang membawa makna yang hampir dengan dua hadith ini. Secara ringkasnya, apakah dan siapakah lelaki dayus?

ERTI DAYUS

Dayus telah disebutkan dalam beberapa riwayat athar dan hadith yang lain iaitu :-

1)     Sabda Nabi : –

وعن عمار بن ياسر عن رسول الله قال ثلاثة لا يدخلون الجنة أبدا الديوث والرجلة من النساء والمدمن الخمر قالوا يا رسول الله أما المدمن الخمر فقد عرفناه فما الديوث قال الذي لا يبالي من دخل على أهله

Ertinya : Dari Ammar bin Yasir berkata, ia mendengar dari Rasulullah SAW berkata : ” Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaiatu Si DAYUS, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak” lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu DAYUS? , berkata nabi : “IAITU ORANG YANG TIDAK MEMPERDULIKAN SIAPA YANG MASUK BERTEMU DENGAN AHLINYA (ISTERI DAN ANAK-ANAKNYA) – ( Riwayat At-Tabrani ; Majma az-Zawaid, 4/327 dan rawinya adalah thiqat)

 

 

Dari hadith di atas, kita dapat memahami bahawa maksud lelaki DAYUS adalah si suami atau bapa yang langsung tiada perasaan risau dan ambil endah dengan siapa isteri dan anaknya bersama, bertemu, malah sebahagiannya membiarkan sahaja isterinya dan anak perempuannya dipegang dan dipeluk oleh sebarangan lelaki lain.

 

2) Pernah juga diriwayatkan dalam hadith lain, soalan yang sama dari sahabat tentang siapakah dayus, lalu jawab Nabi:-

 

قالوا يا رسول الله وما الديوث قال من يقر السوء في أهله

 

Ertinya : Apakah dayus itu wahai Rasulullah ?. Jawab Nabi : Iaitu seseorang ( lelaki) yang membiarkan kejahatan ( zina, buka aurat, bergaul bebas ) dilakukan oleh ahlinya ( isteri dan keluarganya) 

 

Penerangan Ulama Tentang Lelaki Dayus

 

Jika kita melihat tafsiran oleh para ulama berkenaan istilah Dayus, ia adalah seperti berikut :-

 

هو الذي لا يغار على أهله

Ertinya : “seseorang yang tidak ada perasaan cemburu (kerana iman) terhadap ahlinya (isteri dan anak-anaknya) (An-Nihayah,2/147 ; Lisan al-Arab, 2/150)

 

Imam Al-‘Aini pula berkata : “Cemburu lawannya dayus” ( Umdatul Qari, 18/228 )

 

Berkata pula An-Nuhas :

 

قال النحاس هو أن يحمي الرجل زوجته وغيرها من قرابته ويمنع أن يدخل عليهن أو يراهن غير ذي محرم

Ertinya : cemburu ( iaitu lawan kepada dayus ) adalah seorang lelaki itu melindungi isterinya dan kaum kerabatnya dari ditemui dan dilihat (auratnya) oleh lelaki bukan mahram ” (Tuhfatul Ahwazi, 9/357)

 

Disebut dalam kitab Faidhul Qadir :

فكأن الديوث ذلل حتى رأى المنكر بأهله فلا يغيره

Ertinya : Seolah-olah takrif dayus itu membawa erti kehinaan (kepada si lelaki) sehingga apabila ia melihat kemungkaran (dilakukan) oleh isteri dan ahli keluarganya ia tidak mengubahnya”  ( Faidhul Qadir, 3/327 )

 

 

Imam Az-Zahabi pula berkata :-

 

فمن كان يظن بأهله الفاحشة ويتغافل لمحبته فيها فهو دون من يعرس عليها ولا خير فيمن لا غيرة فيه

Ertinya : Dayus adalah sesiapa yang menyangka ( atau mendapat tanda) bahawa isterinya melakukan perkara keji ( seperti zina) maka ia mengabaikannya kerana CINTAnya kepada isterinya , maka tiada kebaikan untuknya dan tanda tiada kecemburuan ( yang diperlukan oleh Islam) dalam dirinya” ( Al-Kabair, 1/62 )

 

Imam Ibn Qayyim pula berkata :-

قال ابن القيم وذكر الديوث في هذا وما قبله يدل على أن أصل الدين الغيرة من لا غيرة له لا دين له فالغيرة تحمي القلب فتحمى له الجوارح فترفع السوء والفواحش وعدمها يميت القلب فتموت الجوارح فلا يبقى عندها دفع البتة

Ertinya : Sesungguhnya asal dalam agama adalah perlunya rasa ambil berat (protective) atau kecemburuan ( terhadap ahli keluarga) , dan barangsiapa yang tiada perasaan ini maka itulah tanda tiada agama dalam dirinya, kerana perasaan cemburu ini menjaga hati dan menjaga anggota sehingga terjauh dari kejahatan dan perkara keji, tanpanya hati akan mati maka matilah juga sensitiviti anggota ( terhadap perkara haram), sehingga menyebabkan tiadanya kekuatan untuk menolak kejahatan dan menghindarkannya sama sekali.

 

Dayus adalah dosa besar

 

Ulama Islam juga bersetuju untuk mengkategorikan dayus ini dalam bab dosa besar, sehingga disebutkan dalam satu athar :

 

لَعَنَ اللَّهُ الدَّيُّوثَ ( وَاللَّعْنُ مِنْ عَلَامَاتِ الْكَبِيرَةِ فَلِهَذَا وَجَبَ الْفِرَاقُ وَحَرُمَتْ الْعِشْرَةُ)

Ertinya : Allah telah melaknat lelaki dayus ( laknat bermakna ia adalah dosa besar dan kerana itu wajiblah dipisahkan suami itu dari isterinya dan diharamkan bergaul dengannya) (Matalib uli nuha, 5/320 )

 

Walaupun ia bukanlah satu fatwa yang terpakai secara meluas, tetapi ia cukup untuk menunjukkan betapa tegasnya sebahagian ulama dalam hal kedayusan lelaki ini.

 

Petikan ini pula menunjukkan lebih dahsyatnya takrifan para ulama tentang erti dayus dan istilah yang hampir dengannya :

 

والقواد عند العامة السمسار في الزنى

Ertinya : Al-Qawwad ( salah satu istilah yang disama ertikan dengan dayus) di sisi umum ulama adalah broker kepada zina” (Manar as-sabil, 2/340 , rawdhatul tolibin, 8/186 )

 

 

Imam Az-Zahabi menerangkan lagi berkenaan perihal dayus dengan katanya :-

 

الديوث وهو الذي يعلم بالفاحشة في أهله ويسكت ولا يغار وورد أيضا أن من وضع يده على امرأة لا تحل له بشهوة

Ertinya : Dayus, iaitu lelaki yang mengetahui perkara keji dilakukan oleh ahlinya dan ia sekadar senyap dan tiada rasa cemburu ( atau ingin bertindak), dan termasuk juga ertinya adalah sesiapa yang meletakkan tangannya kepada seorang wanita yang tidak halal baginya dengan syahwat” (Al-kabair, 1/45 )

 

Cemburu Dituntut Islam  & Jangan Marah

 

Ada isteri yang menyalahkan suami kerana terlalu cemburu, benar cemburu buta memang menyusahkan, memang dalam hal suami yang bertanya isteri itu dan ini menyiasat, saya nasihatkan agar isteri janganlah memarahi suami anda yang melakukan tindakan demikian dan jangan juga merasakan kecil hati sambil membuat kesimpulan bahawa suami tidak percaya kepada diri anda. Kerap berlaku, suami akan segera disalah erti sebagai ‘tidak mempunyai kepercayaan’ kepada isteri.

 

Sebenarnya, kita perlu memahami bahawa ia adalah satu tuntutan dalam Islam dan menunjukkan anda sedang memiliki suami yang bertanggungjawab dan sedang subur imannya.

Selain itu, bergembiralah sang suami yang memperolehi isteri solehah kerana suami tidak lagi sukar untuk mengelakkan dirinya dari terjerumus dalam lembah kedayusan. Ini kerana tanpa sebarang campur tangan dan nasihat dari sang suami, isteri sudah pandai menjaga aurat, maruah dan dirinya.

Nabi SAW bersabda :

من سعادة ابن آدم المرأة الصالحة 

Ertinya : “Dari tanda kebahagian anak Adam adalah memperolehi wanita solehah ( isteri dan anak)” ( Riwayat Ahmad, no 1445, 1/168 )

Memang amat beruntung, malangnya tidak mudah memperolehi isteri solehah di zaman kehancuran ini, sebagaimana sukarnya mencari suami yang tidak dayus. Sejak dulu, agak banyak juga email dari pelbagai golongan muda kepada saya menyebut tentang keterlanjuran mereka secara ‘ringan’ dan ‘berat’, mereka ingin mengetahui cara bertawbat.

‘Ringan-ringan’ Sebelum Kahwin 

Jika seorang bapa mengetahui ‘ringan-ringan’ anak  dan membiarkannya, ia dayus. Ingin saya tegaskan, seorang wanita dan lelaki yang telah ‘ringan-ringan’ atau ‘terlanjur’ sebelum kahwin di ketika bercinta, tanpa tawbat yang sangat serius, rumah tangga mereka pasti goyah. Kemungkinan besar apabila telah berumah tangga, si suami atau isteri ini akan terjebak juga dengan ‘ringan-ringan’ dengan orang lain pula.

Hanya dengan tawbat nasuha dapat menghalangkan aktiviti mungkar itu dari melepasi alam rumah tangga mereka. Seterusnya, ia akan merebak pula kepada anak-anak mereka, ini kerana benih ‘ringan-ringan’ dan ‘terlanjur’ ini akan terus merebak kepada zuriat mereka. Awas..!!

Dalam hal ini, semua suami dan ayah perlu bertindak bagi mengelakkan diri mereka jatuh dalam dayus. Jagalah zuriat anda.

Suami juga patut sekali sekala menyemak hand phone isteri, beg isteri dan lain-lain untuk memastikan tiada yang diragui. Mungkin ada isteri yang curang ini dapat menyembunyikan dosanya, tetapi sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan tertangkap jua.  Saya tahu, pasti akan ada wanita yang kata.

 

“habis, kami ini tak yah check suami kami ke ustaz?”

 

Jawabnya, perlu juga, cuma topic saya sekarang ni sedang mencerita tanggung jawab suami. Maka perlulah saya fokus kepada tugas suami dulu ye.

 

Cemburu seorang suami dan ayah adalah wajib bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya.

 

Diriwayatkan bagaimana satu peristiwa di zaman Nabi

 

 

قَالَ سَعْدُ بْنُ عُبَادَةَ : لَوْ رَأَيْتُ رَجُلاً مَعَ امْرَأَتِي لَضَرَبْتُهُ بِالسّيْفِ غَيْرُ مُصْفِحٍ عَنْهُ ، فَبَلَغَ ذَلِكَ رَسُولَ اللّهِ صلى الله عليه على آله وسلم فَقَالَ : أَتَعْجَبُونَ مِنْ غَيْرَةِ سَعْدٍ ؟ فَوَ الله لأَنَا أَغْيَرُ مِنْهُ ، وَالله أَغْيَرُ مِنّي ، مِنْ أَجْلِ غَيْرَةِ الله حَرّمَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَن.
 
 
 

 

 

 

 

Ertinya : Berkata Ubadah bin Somit r.a : “Jika aku nampak ada lelaki yang sibuk bersama isteriku, nescaya akan ku pukulnya dengan pedangku”, maka disampaikan kepada Nabi akan kata-kata Sa’ad tadi, lalu nabi memberi respond : “Adakah kamu kagum dengan sifat cemburu (untuk agama) yang dipunyai oleh Sa’ad ? , Demi Allah, aku lebih kuat cemburu (ambil endah dan benci demi agama) berbandingnya, malah Allah lebih cemburu dariku, kerana kecemburuan Allah itulah maka diharamkan setiap perkara keji  yang ternyata dan tersembunyi.. ” ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim )

 

Lihat betapa Allah dan RasulNya inginkan para suami dan ayah mempunyai sifat protective kepada ahli keluarga dari melakukan sebarang perkara keji dan mungkar, khasnya zina.

 

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

 

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber’dating’ dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa ‘spoting’ yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8 ) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

 

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit ‘dayus’ kepad dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

 

” Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku”

 

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

 

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

 

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

 

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

 

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : “Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid” ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

 

Sekian

 

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

17 Julai 2007

 

p/s : Diizinkan pembaca menyebarkan tulisan ini sejauh mana yang mungkin demi manfaat para lelaki yang berhasrat menjadi penghuni Syurga.